Skanzen Vychylovka a Orloj Stará Bystrica

Bol krásny slnečný deň a my sme sa rozhodli spraviť si výlet do Skanzenu Vychylovka a pozrieť aj orloj v Starej Bystrici. Tento výlet sme absolvovali v júli 2015. Cesta zo Žiliny do Vychylovky nám trvala cca 50 minút. Keď sme prišli do Vychylovky, mali sme spočiatku problém s parkovaním nakoľko bolo na parkovisku dosť áut, ale nakoniec sme našli voľné miesto.

SKANZEN VYCHYLOVKA
Národopisná expozícia v prírode Kysuckého múzea v Čadci, je lokalizovaná do doliny Chmúra v katastri obce Nová Bystrica, časť Vychylovka, ktorá je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Kysuce. V skanzene Vychylovka môžete obdivovať Pamiatky ľudovej architektúry, neopísateľnú flóru a fauna, i tak hľadané ticho. Môžete tu spoznať históriu, získať informácie o kopaničiarskom spôsobe osídlenia, ktorý bol charakteristický práve pre Kysuce.



Jednu z najrozsiahlejších expozícii ľudovej architektúry na Slovensku tvorí 34 stavieb, z ktorých prevažná časť je prenesená z dnes už neexistujúcich obcí Riečnica a Harvelka. Centrum skanzenu tvorí kaplnka Panny Márie Ružencovej zo Zborova nad Bystricou, krčma z obce Korňa a najstarší obytný dom z Oščadnice. Nemožno nepoukázať ani na skvost vodného mlynu a píly s hrazdenou konštrukciou z obce Klubina.
Kaplnka zo Zborova nad Bystricou

Vodný mlyn

Vodný mlyn

Počas sezóny tu môžete vidieť ukážky práce remeselníkov, vystúpenia folklórnych skupín a súborov z kysuckého regiónu a taktiež prípravu tradičných kysuckých jedál. Sezónna prevádzka v národopisnej expozícii je od 1. mája do 31. októbra.

Atmosféru dotvárala muzika

Ochutnali sme aj tradičné kapustníky


HISTORICKÁ LESNÁ ÚVRAŤOVÁ ŽELEZNICA
Čaro doliny si môžete spestriť jazdou na Historickej lesnej úvraťovej železnici, ktorá patrí medzi kultúrne pamiatky a tvorí súčasť Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici - Vychylovke. Je zachovanou a v súčasnosti jedinou fungujúcou historickou úvraťovou železnicou v Európe a jedna z troch na svete. Kysucká železnica v údolí rieky Bystrice v minulosti slúžila na zvážanie dreva, ktoré bolo vyťažené z okolitých na drevo bohatých lesov. V čase jej postavenia v roku 1926 táto trať merala vyše 110 kilometrov. V súčasnosti trať s dĺžkou 3,6 km slúži na prevoz návštevníkov cez areál múzea.



My sme sa tiež chystali absolvovať jazdu Historickou lesnou úvraťovou železnicou, ale pri kupovaní vstupeniek sme sa dozvedeli, že na vláčik sa nedostaneme, pretože lístky na daný deň boli už dávno vypredané a tak sme si pozreli len samotný areál skanzenu.

Cestou domov z Vychylovky sme sa zastavili pozrieť v obci Stará Bystrica, kde sa nachádza prvý orloj na Slovensku, ktorý je zároveň najväčšou drevenou sochou na Slovensku. Orloj odbíja každú celú hodinu od 8:00 do 22:00, kedy si môžete pozrieť promenádu siedmich slovenských svätcov.

Srdcom orloja sú astronomické hodiny, tzv. astroláb, z ktorého sa dajú vyčítať údaje ako dátum, slnečný čas, poloha slnka v znamení zverokruhu, poloha mesiaca a fázy mesiaca.


Bol to veľmi pekný výlet, vhodný pre všetky vekové kategórie, či už mladšie ročníky ale aj staršie a tiež pre rodiny s deťmi. Určite odporúčam navštíviť Skanzen Vychylovka a Orloj Stará Bystrica. 

Užitočné informácie nájdete na:



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Výlet do Zakopaného

Ahojte cestovateľské duše! Dnes som si pripravila článok z nášho výletu do poľského mestečka Zakopané. Poľsko sa mnohým našincom spája l...