Výlet do Zakopaného


Ahojte cestovateľské duše! Dnes som si pripravila článok z nášho výletu do poľského mestečka Zakopané. Poľsko sa mnohým našincom spája len s výhodnými nákupmi a návštevou trhov. Pritom táto krajina dokáže ponúknuť mnoho tipov na skvelé výlety, ako napríklad aj mestečko Zakopané.

Mesto Zakopané sa nachádza na úpätí Tatier v južnej časti stredného Poľska len niekoľko kilometrov od slovenských hraníc. Je obľúbenou zimnou destináciou lyžiarov a celoročne vyhľadávaným cieľom turistov aj horolezcov. Nájdete tu množstvo zaujímavostí a atrakcií ale poďme pekne postupne.

Ako som spomenula Zakopané je vzdialené len pár km od slovenských hraníc a nám cesta sem zo Žiliny trvala cca 2,5 hodiny. Hneď po príchode do Zakopaného sme sa šli ubytovať. Síce nás mali ubytovať až o 15.00 ale izba už bola pripravená a ubytovali nás hneď. My sme tu strávili 3 noci. Samotné ubytovanie sme si našli a rezervovali cez portál https://www.booking.com/s/34_6/4727445f.


Bývali sme v úplnom centre vo Ville Cicha Woda Centrum- http://www.booking.com/Share-jpWTZu. So samotným ubytovaním sme boli veľmi spokojní. Všetko bolo tak ako sme sa dočítali na portáli. Ubytovacie zariadenie Willa Cicha Woda Centrum ponúka hosťom ubytovanie v pokojnej lokalite, všetky izby sú vybavené satelitnou TV a kúpeľňou.



Mali sme k dispozícii žehliace potreby, sušič na vlasy, rýchlovarnú kanvicu, taniere, hrnčeky a poháre. Využiť sme mohli aj mikrovlnnú rúru a chladničku. Všetko bolo čisté,útulné a veľkou výhodou je blízkosť centra, cca 5 minút od hlavnej nákupnej ulice Krupówki. Jediné negatívum bola menšia kúpeľňa, ale inak nám toto ubytovanie úplne stačilo.

Po ubytovaní sme šli rovno do mesta. Ako som spomenula hlavným centrom Zakopaného je ulica Krupówki, ktorá je známa mnohými obchodmi najrôznejších značiek.Nájdete tu luxusné butiky, ale aj známe značky z našich nákupných stredísk. K tomu nespočetné množstvo suvenírov, reštaurácií, stánkov s občerstvením. Ide o najväčšiu turistickú atrakciu.





Po ulici sa bezcieľne môžete túlať celé hodiny a nič vám nebude chýbať. K tomu do ruky točená zmrzlina za skvelú cenu, ktorá schladí počas horúcich dní. Za veľkú porciu zmrzliny sme zaplatili 6 zl, teda asi 1,50 eur. Pomaly sme nasávali atmosféru tohto mestečka.


Na ulici Krupówki sa nachádza aj dominanta v podobe kostola Najsvätejšej rodiny.



Ulica Krupówki Vás priam láka ochutnať aj niečo tradičné. My sme vyskúšali Moskol. Ide o zemiakovú placku a na vrch ktorej nám dali cesnakové maslo. Túto tradičnú goralskú pochúťku, si môžete kúpiť za 6 Zl. 


Okrem návštevy ulice Krupówki sme samozrejme podnikli počas nášho pobytu aj iné menšie výlety. Jedným z nich bol aj výlet na vrch Gubalowku. 

Na Gubalowku si môžete vyšľapať peši alebo priamo z mesta sa vyviezť pozemnou lanovkou, ktorá sa nachádza pár metrov od ulice Krupówki. Pred samotnou stanicou lanovky sa opäť nachádza množstvo stánkov so suvenírmi a takisto aj na samotnej Gubalowke nájdete okrem stánkov s jedlom, suvenírmi aj rôzne atrakcie ako kolotoče, zorbing, bungee jumping, paintball, lezenie v lanových parkoch či jazdu bobovou dráhou. 











Vrch Gubalowka je obľúbeným vyhliadkovým bodom. Leží na severnej strane mestečka a z nadmorskej výšky 1 123 metrov nad morom sa vám otvára nádherný výhľad na celé mesto a Vysoké Tatry. 





Naozaj krásny výhľad pri ktorom sme si vychutnali aj kávičku.


Na Gubalowke je veľmi pekne, krásny výhľad na celé Zakopané a Tatry, množstvo atrakcií ideálne miesto aj pre rodiny s deťmi, určite odporúčam. Cena lístka na Gubalowku je tiež priaznivá, za obojsmerný lístok sme zaplatili 23 zl na osobu čo je necelých 6 €. Lístky kúpite tiež pohodlne a rýchlo v automate.

V rámci podvečernej romantickej prechádzky sme si v Zakopanom, tiež blízko ulice Krupówki pozreli nádherný drevený kostol a cintorín. „Starý kostol“ (tak ho v Zakopanom volajú ) – je to kostol Matky Božej Czestochowskej. Postavený v rokoch 1850 až 1851. Interiér i oltár je dielom starých rezbárov.





Vedľa kostola sa nachádza kaplnka Sv. Andreja a tiež starý cintorín Pęksowy Brzyzek. Tento cintorín je jeden z najvýznamnejších cintorínov Poľska, ide o kultúrne dedičstvo- je to „cintorín zaslúžilých“, ľudí, ktorí sa zaslúžili o rozvoj i zviditeľnenie Zakopaného. Bez nich by Zakopané nebolo tým čo je, sú tam pochovaní tí, čo ľúbili Tatry i Zakopané: významní vedci, prírodovedci, športovci, lekári architekti, muzikanti. Na tomto cintoríne prevládajú netradične pomníky s prevládajúcou rezbárskou prácou.






Ďalším z výletov, ktorý sme absolvovali bola návšteva areálu pri skokanských mostíkoch v Zakopanom. Od nášho ubytovania bol tento areál vzdielený cca 10 min autom a nachádza sa na ulici Bronisława Czecha 1. Za parkovné sme platili 5 eur. Cestu k mostíkom lemujú už tradične stánky so suvenírmi. 


V areáli mostíkov sa nachádzajú malý skokanský mostík a veľký skokanský mostík tzv. Wielka Krokiew. Wielka Krokiew je mostík určený pre skoky na lyžiach. Na mostíku sa každoročne koná podujatie Svetového pohára. Čo mňa sklamalo bolo, že okolie veľkého mostíka bolo rozbité, nakoľko mostík už pripravujú na sezónu.




Náladu nám dvihlo, aspoň to, že sa na tento veľký skokanský mostík môžete pozrieť z výšky, byť na mieste z kade skáču samotní skokani na lyžiach. Na mostík vedie sedačková lanovka. Cena na osobu je 12 zl. Z mostíka je krásny výhľad na Zakopané a aj okolie pod mostíkom. Cestou dole lanovkou pár sekúnd pred vystúpením z lanovky uvidíte v búdke pána, ktorý fotí ľudí na lanovke a následne si za 10 zl môžete fotku kúpiť na pamiatku. 























Som rada, že som tento areál navštívila, nakoľko doteraz som vždy videla mostík, len z televízie počas svetového pohára. Teraz si už budem lepšie vedieť predstaviť ako celý areál vyzerá.

Cestou zo skokanských mostíkov sme sa zastavili pozrieť ešte miestnu atrakciu Dom do góry nogami- Dom hore nohami. Nachádza sa v centre blízko ulice Krupówki. Od tejto aktrakcie som vôbec nevedela, čo čakať a pre mňa je táto atrakcia sklamaním. Jediné pekné na tom je ten dom zvonku. Ale vnútri dokopy nič neni, pár prvkov otočených dole hlavou. A bola to fakt haluz,byť v takomto dome, nakoľko sa mi tam točila hlava a preto aj odporúčana doba v dome je max. 5 min. Cena vstupného bola 9 zl na osobu. Ako vravím dom je pekný zvonku ale vnútri za mňa o ničom.




Tentokrát sme pobehali tieto zaujímavosti, ale Zakopané a okolie ponúka toho aj oveľa viac. Ak ste milovníci turistiky tak v okolí Zakopaného môžete absolvovať aj ľahšie či ťažšie túry, návštevy Aquaparkov, ktorých je v okolí dosť, alebo tiež popozerať múzea. Pokiaľ si chcete užívať atrakcie a nákupy za dobré ceny a takisto nasávať atmosféru naozajstného turistického centra určite sa vydajte na poľskú stranu Tatier. Dúfam, že som Vám dala dobrý tip na výlet a ak sa sem vyberiete uvidíte, že Vás mestečko Zakopané a jeho okolie očarí rovnako ako nás.

Bella :)








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Výlet do Zakopaného

Ahojte cestovateľské duše! Dnes som si pripravila článok z nášho výletu do poľského mestečka Zakopané. Poľsko sa mnohým našincom spája l...