Kúpeľné mesto s romantickým nádychom- Bojnice


Prvý príspevok z kategórie cestovanie som sa rozhodla venovať  kúpeľnému mestu Bojnice. A prečo práve Bojnice? Lebo je to kraj, kde som sa narodila,vyrastala a často sme sem s rodičmi ako deti chodievali na výlety. Bojnice sú mesto, ktoré má čo ponúknuť, kde inde ako tu nájdete na takom malom priestore toľko atrakcií.


Dominantou mesta je samozrejme Bojnický zámok, ktorý sa pýši na travertínovej kope nad mestom a prvá písomná zmienka pochádza z roku 1113. Patrí medzi najromantickejšie zámky nielen na Slovensku ale aj v strednej Európe a do súčasnej podoby ho podľa francúzskych vzorov dal prestavať jeho posledný majiteľ gróf Ján František Pálffy. Bojnický zámok okrem tradičných prehliadok ponúka každoročne aj množstvo špeciálnych podujatí, ku ktorým už tradične patrí Medzinárodný festival duchov a strašidiel, Rytierske dni, Rozprávkový zámok, Šľachtické Vianoce a traja králi na zámku a mnohé ďalšie.


Neodmysliteľnou súčasťou Bojnického zámku je aj zámocký park, kde sa nachádza Lipa kráľa Mateja, ktorá má už vyše 700 rokov. Lipa kráľa Mateja je vzácnym pamiatkovým i botanicky dôležitým stromom a je štátom chránená. Podľa historickej povesti lipu zasadil Matúš Čák Trenčiansky v roku 1301 keď zomrel Ondrej III., posledný kráľ z rodu Arpádovcov. Počas svojho pobytu na Bojnickom zámku organizoval pod ňou kráľ Matej kráľovské snemovne.

Ďalšou z atrakcií, ktoré môžete v Bojniciach navštíviť je ZOO Bojnice, ktorá je najväčšou a najstaršou zoo na Slovensku. Rozprestiera sa na ploche 41 ha a má vyše 414 druhov zvierat ako napríklad vodné vtáky,ryby, opice,medvede, slony, šelmy a iné. V rámci areálu nájdete aj rôzne atrakcie pre deti ako vozenie na somárikoch, kontaktná zoo, kde si môžu zvieratka pohladkať, taktiež stánky so suvenírmi a občerstvením.




Kúpiť suvenír alebo sa občerstviť môžete aj na Bojnickom dvore. Nájdete tu množstvo nádherných suvenírov, veď odísť z Bojníc bez takej magnetky to predsa nejde.
     


 Ako je už v nadpise tohto príspevku spomenuté tak Bojnice sú aj kúpeľným mestom. Pramene termálnych vôd sem prilákali človeka už v staršej dobe kamennej. Bojnické kúpele dýchajú bohatou históriou a prešli mnohými etapami vývoja. Prírodná, liečivá voda tu dosahuje teploty 28 – 52 ºC a vyviera z 9 prameňov. Liečivá voda má blahodárne účinky a využíva sa na liečenie chorôb pohybového ústrojenstva, nervových a v súčasnosti aj ženských chorôb. Ubytovacie a stravovacie možnosti sú poskytované v liečebných domoch situovaných priamo v areáli kúpeľov. Či už sem prídete na dlhší liečebný pobyt, víkendový wellness pobyt alebo len jednodňový výlet strávite v kúpeľoch určite príjemné chvíle, počas ktorých si oddýchnete.



Areál kúpeľov je veľmi pekný, nachádza sa tu množstvo lavičiek, kde si môžete posedieť, oddýchnuť a zrelaxovať.

V súčasnosti veľmi pekná je časť kúpeľov, ktorá sa nachádza za liečebným domom Baník, kde nájdete jazierko, lavičky, a reštauráciu Bašta pri prameni, kde si môžete posedieť pri dobrej kávičke.



Medzi ďalšie zaujímavosti v Bojniciach patrí aj Prepoštská jaskyňa. Oddýchnuť a schladiť sa v letných mesiacoch môžete aj na kúpalisku Čajka. Pre milovníkov turistiky a cykloturistiky je tu množstvo turistických a cyklistických cieľov v lesoch nad Bojnicami, kde je množstvo značených chodníkov, takže je z čoho vyberať. Nuda tu nehrozí. V Bojniciach je množstvo hotelov, penziónov a reštaurácií, takže ani s ubytovaním a stravovaním nebudete mať žiadny problém. Určite odporúčam navštíviť Bojnice, či už v rámci jednodňového výletu alebo viac dňového pobytu. Je to miesto vhodné na výlet/pobyt pre všetky vekové kategórie, každý si príde na svoje.


Užitočné informácie nájdete na:
http://www.bojnicecastle.sk/
http://zoobojnice.sk/
http://www.kupele-bojnice.sk/index1.php?ids=14



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Výlet do Zakopaného

Ahojte cestovateľské duše! Dnes som si pripravila článok z nášho výletu do poľského mestečka Zakopané. Poľsko sa mnohým našincom spája l...